Rhododendron/Surbundsbede

Rhododendron og andre surbundsplanter
Plante og dyrkningsvejledning
Er en af havens mest spændende plantegrupper. Der findes et utal af varianter og de kan give blomster i haven fra februar til oktober. Se de mange muligheder i vort havecenter.

Sådan planter du bedst:
Rhododendron og de øvrige øvrige surbundsplanter er alle dyrket i potte eller på klump og kan derfor plantes fra først i marts, hen over sommeren og til langt hen på det sene efterår.

Alle subundsplanter kræver i modsætning til de fleste andre planter en sur jord – det vil sige en jord bestående af ren sphagnum – bedst i en lys grov kvalitet.

En nem måde at lave et surbundsbed på, er at anlægge et hævet bed direkte oven på jorden eller græsplænen. Hvis jorden under det hævede bed er uigennemtrængelig, løsnes jorden grundigt med en breb for at give dræn. Bedet bør være 30-40 cm højt og kan fx afgrænses med tørveklyner og natursten.

Det nyetablerede bed med rhododendron-sphagnum skal gennemvandes grundigt inden plantning. Ved anlæg af traditionelle bede og plantning af enkeltplanter, skal bedet have en dybde på ca. 40 cm og et godt dræn i bunden. Plantehullet til enkelt planter skal være mindst 745 cm i diameter.

De nyindkøbte planter gennemvandes grundigt (sæt gerne rodklumpen i en spand vand i ca. 10 min.) Planterne plantes i samme højde som de tidligere har groet, hvorefter sphagnumen trykkes let sammen omkring rodnettet. Efter plantningen gennemvandes grundigt (ca. 30 liter pr. m2), og i den første vækstsæson passes planterne med jævnlig vanding. Surbundsplanterne må aldrig tørre ud!

Surbundsplanterne, som plantes i foråret eller forsommeren, kan straks efter plantning tilføres gødning – bedst med animix organisk rhododendron-gørdning (100 g pr. m2) – surbundsplanater, som plantes om efteråret, gødskes først det følgende forår. Efterfølgende gødskes alle surbundsplanterne hvert forår med samme dosering.

Surbundsplanterne bør plantes på en beskyttet vokseplads i haven – helst i sol eller let skygge. Surbundsbedets planter består ikke kun af rhododendron, men mange prydbuske, træer og stauder indgår fint i dette dejlige grønne og blomstrende miljø.

Vi har et stort program af jordprodukter i bedste kvalitet, og til surbundsbed er følgende produkt relevant: Lys kvalitets sphagnum med lang holdbarhed. Rhododendron-sphaagnum holder på fugtigheden og giver de rette vækstbetingelser for alle surbundsplanterne.

 

 

 

 

Planteforslag til surbundshaven
Her er et udpluk af de mange spændende og farverige surbundsplanter:

NB. Vi har ikke alle typer surbundsplanter på lager.

Storblomstrede rhododendron mellemhøje / høje
Brigitte
Bernstein
Blinklicht
Blue Peter
Cataqbiense Grandiflora
Cunninhams Qhite
Diadem
Furnivals Daughter
Goldkrone
Gomer Waterer
Hachmanns Feuerschein
Janet Blair
Kokardia
Lee´s Dark Purple
Nova Zembla
Purple Spiender
Roseum Elegans
Schneebukett
Scintillation
Japanske rhododendron
Yakushimanum hybrid
Arabella
Fantastica
Flava
Kalinka
Morgenrot
Polaris
Silbervolke
Schneekrone
Rhododendron
Williamsianum-hybrid
Görlitz
Gartendirektor Glocker
Gartendirektor Rieger
Moerheims Pink
Dværgrhododendron
Dora Amateis
Gristede
Lavandula
Ramapo
Princess Anne
Baden Baden
Svarlet Wonder
Løvfældende rhododendron
Haveazalea
Feuerwerk
Gibraltar
Golden Sunset
Irene Koster
Klondyke
Persil
Homebush
Diamant Azalea / Japansk Azalea
Diamant i mange farver
Kermesina
Buske til surbundsbedet
Japansk Dværgahorn / Løn
Pagodebusk
Troldel
Koreakornel
Troldnød
Hortensia
Kalmia
Leucothoe
Magnolier
Rosmarinlyng
Pieris
Skimmia
Amerikansk Blåbær
Japansk Dværgsnebolle
Stauder til surbundsbedet
Anemoner
Astilbe
Bregner
Forårsllyng
Egerårsllyng
Kanadisk Hønsebær
Bispehue
Bjergte
Ensian
Vinterglans
Tyttebær
Tibetansk Valmue
Hosta / Funkia
Primula
Gudeblomst