Haven i januar

De sidst ting inden foråret. Så er det sidste chance for at få klippet vinstokken, idet det er lige op over saften kommer ud i grenene, og så er det for sent at klippe og beskære vinstokken, da den så vil ”forbløde”. Vejret tillader havearbejde i øjeblikket. I græsplænen vil der tit og ofte være mere mos end græs til foråret. Men kom det i forkøbet ved at strø kalk ud over hele græsplænen. Beskær evt. træer, der giver skygge på græsplænen. Vi rådgiver gerne om hvilken mængde kalk du skal bruge i forhold til areal.

Planlægning af haven

I år er det måske nogle af de forskellige bede der skal lægges om. Eller er det året hvor det nye Rhododendron bed skal tilplantes, eller måske skal der lige laves et Hosta bed i hjørnet under det opstammede hjertetræ. Gartnerne hos Toksværd Planteskole vil gerne rådgive dig om planter, hvilken jord og hvordan planterne skal gødes. Frugtsæsonen starter i haven med det første træ eller busk, der bliver plantet, Det er vigtigt at frugttræet bliver klippet til, så der er lys og luft til træet. Det er også vigtigt at frugterne får lys og plads til at gro, og du kan med fordel klippe dit frugttræ eller frugtbusk nu.

Beskyttelse

Hvis frosten kommer så beskyt dine planter. Der er nogle planter som allerede er godt på vej i den milde grønne vinter, og så skal der ikke megen nattefrost til, før knopperne bliver svedent af pga. frosten. Et eksempel er Hortensiaen, der allerede har sat sine skud

 

og derved er godt på vej. Frosten kan meget let ødelægge de nye skud. Du kan beskytte dine hortensiaer med grangrene, eller du kan få rådgivning, hvor du også med fordel kan købe et tæppe/dug til planterne.

Blomsterløg i haven

Lige nu udvikler løgene i jorden sig, og mange løg har allerede givet sig til kende. Erantisen er på vej med sine gule blomster, Vintergækken er ligeledes tidligt på den i år, så de første tidlige forårsbebudere er lige om hjørnet.

Krukkerne

Det er nu krukken ved hoveddøren eller på altanen kan gøre en forskel. Tilplant krukken med løgplanter, lyng, juleroser eller andet stedsegrønt. Spørg os om tilplantning af krukken lige nu.