Haven i april

Bonderoser og silkepæoner

Bonderoser hedder på latinsk Paeonia officinalis og stammer fra Sydeuropa. Der er ingen duft i bonderoser, som altid blomstrer før silkepæonerne. Bonderoserne er mere kompakte og behøver ingen opbinding.
Silkepæoner hedder på latinsk Paeonia lactiflora og der findes rigtig mange forskellige sorter at vælge imellem. De dufter, skal oftest bindes op, men trives – ligesom for bonderosernes vedkommende – i fuld sol og halvskygge i god veldrænet havejord. 

Du kan plante pæoner lige når du vil

Plant i bedet, i græsplænen eller plant krukker til med planter, du bare bliver nødt til at eje. Undgå at plante i havens fugtige områder (hvis du har sådanne), men plant i almindelig lerholdig havejord. Husk at vande godt, når du har plantet. Mindst 20 – 30 l vand pr. m2, og fortsæt med at vande hver uge, hvis det ikke regner. Gød gerne nænsomt i maj måned, når skuddene er godt fremme og gød igen efter blomstringen, som sker i juni – juli måned.

Vidste du…

At du godt kan flytte pæoner og få blomster året efter?

Omplantningen skal foretages om efteråret i september – oktober måned

Klip toppen af, så der kun er 10 cm tilbage

Grav forsigtigt pæonknolden op og lad så meget jord som muligt følge med klumpen

Løsn jorden godt på det nye voksested

Sørg for at pæonknolden ikke plantes for dybt på det nye voksested – det er vigtigt at den placeres i SAMME højde, som den tidligere voksede i

De første år vil der værre færre blomster, men allerede det efterfølgende år vil der igen være mange blomster

Tid til Tomater – men vent med agurkerne

 

 

Det er sjovt at dyrke sine egne grøntsager

Det er ikke kun DR2’s bonderøv, der har stor fornøjelse af at gøre tingene selv. De fleste haveejere elsker at høste frugten af egen avl. Hos os kan du se et stort udvalg af blandt andet tomatplanter, som giver gode frugter med sød smag. Indtil det bliver varmere i vejret, er det kun tomater, peber og auberginer, der skal plantes ud i drivhuset – det er for koldt til agurkeplanterne, der gerne må vente helt til omkring 1. juni med at blive plantet ud. Du kan dyrke tomatplanter på flere forskellige måder. Plant dem i bunden af drivhuset, plant dem i plantesække eller brug selvvandingskasser. Sørg for at gøde udplantningsplanterne i drivhuset jævnligt – de har brug for meget næring. Sæt også allerede fra starten af opbinding op, så planterne ikke falder om og knækker, når du de vokser sig høje. Få flere gode råd om grøntsagsdyrkning hos Toksværd Planteskole.