Haven i november

Giv jorden mere energi

Mange graver deres køkkenhave om efteråret. Efter manges mening er det kun nødvendigt at grave haven, hvis der er noget at grave ned! Har du dyregødning fra en stald i nærheden, kan du godt forbedre jorden ved at tilføre ca. 50 kg. pr. 10 m2. Det skal graves ned umiddelbart efter det er lagt ud. Denne form for gødning er ikke omdannet og skal bruge vinteren til at omdanne halmen, som gødningen også er en del af. Kompost fra egen eller kommunens bunke skal først tilføres køkkenhaven om foråret og da kun i et lag på ca. 2 cm.  

Ryd op i køkkenhaven

Brug tiden i køkkenhaven på at rydde op i de afgrøder, som ikke længere duer. Majsplanter, bønneranker, sommersquash og sommerblomster. Rodfrugter som gulerødder, rødbeder, selleri og porer skal bare blive stående. Det samme gælder for grønkålen og bladbederne. Har du arealer i din køkkenhave, som er meget ukrudtsbeskidte kan du med fordel grave den. Vend ukrudtet ned, så det rådner. Er der rodukrudt, som mælkebøtter, tidsler og brændenælder fjernes de fra arealet, da deres rodstumper bare spreder mængden af dem.

Så er det tid til opsamling af blade

Når bladene lægger sig på græsplænen, visner græsset og det går ud. Når bladene lægger sig i bedene kan de i værste tilfælde hindre næste års fremspiring af vækster, men her går det ikke nær så galt. Det er først og fremmest græsplænen, vi skal beskytte. Der sker også en nedbrydning af bladene på græsset, men processen er så langsom, og mængden af blade så store, at det går ud over græssets vækst først. 

Har man kun en mindre mængde blade, vil en tur med græsslåmaskinen kunne findele bladene, så nedbrydningen kan nås. Har man for mange blade, der tilmed er meget store, skal de rives sammen og fjernes. Læg gerne bladene på komposten eller spred dem i køkkenhaven, så de kan graves ned der. Saml også blade sammen til dekorationsformål. Tør dem og lav julekort, læg dem som dekoration oven på jorden i krukkerne med efterårsplanter eller brug dem til en flot dørkrans.

 

 

Gem dine sætteløg

Har du ikke allerede spist dine sætteløg, er det høje tid at få dem op af jorden og tørre dem. Læg dem på jorden eller i en kasse til tørring ude under et tagdække i nogle uger, inden du lægger dem til vinteropbevaring. Puds gerne de yderste løgskæl af, da snavs fra jorden kan risikere at sætte en forrådnelsesproces i gang. Løgene kan med fordel opbevares hængende i stormaskede net eller flettet som løgranker.

Sæt dine løg nu

Læg de enkelte fed hvidløg med afstand i en række. Du kan høste dejlige hvidløg allerede til næste sommer, når du lægger dem nu. Prydløg som påskeliljer, krokus, snepryd, hyacint, skilla, vintergæk og kejserkrone skal lægges nu. Læg dem i en dybde, som svarer til to gange løgets højde. Brug en løglægger inde i bedene eller grav med en lille håndskovl i områder, hvor der kan lægges mange løg. Se det store udbud af løg til forårshaven i dit havecenter, hvor vi har mange at vælge imellem. Løg der lægges nu skal være tørre og må ikke være skadede eller rådne. Kvaliteten af løgene er afgørende for resultatet til foråret. 

Prøv også at lægge løg i krukker. Dæk krukken med sand, så holder den bedst på fugtigheden. Krukken skal helst stå køligt og tørt vinteren over.

Vent evt. med at lægge tulipanløg – du kan trække blomstringstiden i foråret helt hen i juni måned, hvis du først lægger dem i december måned. Det er kun tulipaner, der let kan ”snydes”, andre løg kræver specielle forhold for at trække dem i blomstringstiden.