Haven i juli

Aktivitet i køkkenhaven

Er du garvet køkkenhavegartner, er du vant til årstidens aktiviteter, men er du nybegynder, kan det være svært at følge med i, hvad der sker. For der sker hver dag en hel del i køkkenhaven henover sommeren. Ærterne har vi spist af i nogen tid, de første gulerødder er nydt direkte fra bedet og i salaten, de små rødbeder er tyndet i rækken og brugt i madlavningen, de første hestebønner kan snart indtages, og squash er der ved at være nok af til, at vi kan høste dagligt. Jordbærrene er på retur og straks er hindbærrene modne. Snart følger ribs og solbær, for stikkelsbærrene er søde og sprøde.

I drivhuset er agurkerne klar til høst og de første tomater er allerede ved at være højrøde. Kartoflerne, som flere steder er skurvramte, graves dagligt op til maden, så rækkerne er ved at blive tømt. Her kan du så et nyt hold ærter eller salat. Løgene står høje og ranke, bønnerne vokser lidt hver dag og har du sået etårige blomster til afskæring, så har du allerede haft fornøjelsen af, at plukke de første buketter. En daglig runde med lugespanden i en halv time klarer renholdelsen, og resten – ja, det er jo bare ren fornøjelse!

Det er nødvendigt at vande…

At passe haven sommeren over bør ikke være en belastning, men derimod en fornøjelse. Der er en række små projekter, som er nødvendige, for at haven klarer sommeren, og her er vandingen den vigtigste:

Vand i drivhuset hver dag

Vand dine krukker hver anden dag

Vand de nyplantede planter hver uge

Vand dine bærbuske, hvis det er meget tørt

Vand dine rododendron, når regnen har svigtet i mere end to uger

Sæt vand frem til fuglene, så de ikke tørster

 

 

 

Livets krydderi

Vi forhandler Growing Home® og det er store potter med salat, krydderurter og andre spiselige planter til dit hjem og din have. Du kan plante dem ud i haven, du kan plante dem i krukker eller du kan bruge planterne direkte til din madlavning. Krydderurterne har bedst af at blive plukket og brugt. Jo mere, du spiser af dem, jo mere vil de fortsat vokse og lave nye toppe. Salaten skal du nøjes med at plukke udefra og ind mod hjerteskuddet. Husk, hvis du tager du hele salathovedet med, vokser det ikke videre. Bon appetit!

Roser elsker også varmen!

Nogle af de mest opsigtsvækkende eksemplarer af klatreroser har den seneste tid stået med det første blomsterflor og der er mere i udsigt. Nogle af de historiske roser blomstrer kun én gang, men hvilken fornøjelse! 

Brug roserne som bunddækkende planter?

Rosenforædlerne har gennem årene krydset en række formidable sorter, der er rigtblomstrende, sunde og meget robuste. Kom og se det store sortiment hos Toksværd Planteskole og få en rosensnak med vores gartnere.

Den varme forsommer har virkelig fået roserne til at stå flottere, end nogensinde, men det betyder ikke, at de resten af sommeren bare stråler. Ikke alle egne af landet har fået store mængder af vand fra oven – er dit rosenbed meget tørt, bør du sørge for at vande det. 

Gødning skal der fortsat til, for at holde roserne optimale. Gød hver måned med rosengødning indtil midten af august måned. Ønsker du nye roser i din have, kan du sagtens plante dem nu. Brug gerne 10 – 15 l rosenjord pr. plante, det får dem godt på vej. Husk blot, at sommerplantning kræver jævnlig vanding.